Blogg

Nytt efternamn!

2021-09-15 15:27 | 0 kommentarer

Som ni säkert har sett så är mitt namn lite annorlunda nu 

Dert beror på att den 4 september 2021 gifte vi oss på stranden här hemma. En helt underbar dag som blev bättre än vi kunde förväntat oss! Självklart var både Asta och Lego med som brudtärnor 

Så nu heter jag Barbic i efternamn!


Att leva i ovisshet!

2021-08-09 10:13 | 0 kommentarer

Många har undrat vad som hände med Sigge och vi har inte kunnat ge något riktigt svar. Men förra veckan fick vi äntligen svar och bekräftelse på våra misstankar. Förbered er på ett långt inlägg och mindre trevlig bilder 

I vintras upptäckte vi en knöl uppe på hans huvud. Vi tolkade det som en fettknuta vilket inte är helt ovanligt på lite äldre hundar. Vi tyckte även att han "blev gammal", ville bla inte busa som tidigare, men detta tolkade vi att Lego kom in i våra liv som ett riktigt yrväder. I början av maj upptäckte vi fler knutor på ena sidan och tid bokades hos veterinären. De tolkade också det som fettknutor, men tog en massa prover för att kolla hans värden. De kollade bla sköldkörteln som kan ge upphov till hudproblem, men alla prover var bra, inget infektionstecken i kroppen. 

21 maj 2021

21 maj

 Det kom snabbt fler knutor lite överrallt och de växte snabbt, sprack och blödde. Den 26 maj tog vi beslutet att operera bort en knöl på ryggen för att kolla om det var bakterier eller svamp. Han blev även insatt på högdos kortison.

26 maj26 maj 2021

26 maj

Stora öppna sår

 Provsvaren visade ingen bakterieväxt eller svamp, kortisonen gjorde ingen nytta alls så detta sattes ut igen. Vi började nu bli väldigt frustrerade då vi såg att han inte mådde bra. Orkade ingenting, drog sig undan, gick ner i vikt. Veterinären var lika frustrerad han då de inte hade en aning om vad det kunder vara. 

Den 11 juni opererades två knutor till bort och skickades på analays. Jag befarade det värsta och det tror jag även att veterinären gjorde. Vi fick redan här besked om att det skulle ta lång tid att får svaret, och vi fick veterinärens privata nummer för att kunna ringa dygnet runt om det hände något. 

11 juni 2021

11 juni - 2 knutor bortopererade

Helgen var lugn och vi tyckte faktiskt att han var lite piggare   Men sen blev det bara värre. Op-såret började svullna upp. Tisdagen den 15 juni bara låg han, fick hög feber och frossa och mådde inte alls bra. Det var nog här jag bestämde mig för att nu får det vara nog!

På morgonen onsdagen den 16 juni låg han bara helt apatisk och skakade och jag ringde (lite smått hysteriskt) till veterinären. Fick en tid på eftermiddagen. Sigge som alltid älskat åka bil fick då lyftas in och ut ur bilen. När vi kom in hade vi ett långt samtal med veterinären, men han var av samma åsikt som vi. Nu fick det vara nog! NU skulle han inte behöva lida mer   Han fick då somna in lugnt med huvudet i mitt knä, med både husse och båda barnen närvarande. Ett tungt beslut att ta, och jag hoppas det dröjer länge tills jag behöver ta såna beslut igen! 

Vi har fram tills nu inte vetat vad det vad som hände, men förra veckan fick vi svaret:

Hermangiosarkom i dermis - En aggressiv snabbväxande elakartad tumör. 

Orsaken är okänd. Den är oftast spridd till andra organ när den upptäcks och sprider sig då oftast till lungor och lever men kan även orsaka hjärtsvikt. Tumörerna rupterar lätt och kan leda till invärtes blödningar. Oftast är symtomen inga eller små, som viktförlust reducerad aptit, anemi. Prognosen vid diagnos är dålig och överlevnadstiden är oftast bara 1-3 månader.

Om vi inte hade tagit beslutet denna dagen tror jag inte han hade levt veckan ut. Samtidigt som jag flera gånger tänkt att jag lät det dra ut på tiden, kanske skulle jag släppt taget tidigare, så vet vi i alla fall nu vad det var. Men även om man såg att han inte mådde bra under sjukdomstiden, så fanns den en gnista i ögonen. ända fram tills de sista två dagarna.

Saknaden är otroligt stor och jag kämpar fortfarande varje dag, även om det så klart blir lättare med tiden 

Kategori: Sigge

Exteriörbedömning och ännu en operation!

2021-05-10 16:05 | 0 kommentarer

Lego var i lördags på exteriörbedömning. Ville ju ha en bedömning på henne, men ville inte vänta tills utställningarna väl kommer igång. När utställningarna kommer igång igen känns just nu väldigt osäkert. Men det viktigaste är ju att vi slipper den här jäkla Covid19 

Då det inte har gått att ringträna henne, så var det ju inte många gånger hon travade på som hon skulle, men tydligen tillräckligt då dommaren gillade var hon såg. Lego var jätteglad under bedömningen och domaren sa att det var en mycket lovande juniortik 

Här kommer kritiken,: Vältypad feminin tik med något stora runda ögon. Välutfyllt nosparti. Korrekta öron. Tillräcklig hals. Bra rygg. Bra utvecklat förbröst. Bra bröstdjup. Välmusklade lår. Acceptabel front. Rör sig med tillräckligt påskjut, lite instabilt i fronten. Bra pälskvalitet.

Domare var Eva Liljekvist Borg och bedömningen blev ett Excellent!

Lego på sten

Asta har då återigen opererats. Denna gången var det juvertumörerna som upptäcktes när hon kastrerades för några månader sedan. Men hon är fantastisk denna lilla tjej, även denna gången är hon helt opåverkad efteråt och det är svårt att få henne till att vara stilla. Hon har även ett pat knutor på andra juverraden, men har ännu inte diskuterat detta med veterinären. Ska på återbesök nästa vecka och då tar vi beslut om hur vi gör med dem.

Asta op sår

Kategori: Utställning, Asta, Lego

Grundkurs på bruks mm

2021-04-06 19:50 | 0 kommentarer

Då har jag äntligen kommit igång att träna hund igen! Denna gången med Lego. Måste ju erkänna att jag var lite orolig över hur det skulle gå då hon är ett energiknippe som far överallt och lite till. Men det gick superbra!. Visst var det mkt nya hundar och störningar, men hon skötte sig kanon. Tror detta kommer att bli en riktigt rolig hund att jobba med och förhoppningsvis även tävla med lite längre fram. Nu är vi på gång i alla fall!

Förhoppningsvis kommer även utställningarna igång till hösten igen, men kan tänka mig att det kommer att vara inställt fram tills nästa år. Men såg att Blekinge kennelklubb ska anordna en exteriörbedömning nu i vår så jag tror att jag kommer att anmäla Lego dit. Kan vara kul att höra vad en domare anser om henne 

Nu till det tråkiga   Har fått tid till ytterliggare en operation på Asta. Denna gången ska de ta bort hennes juvertumöter. De kommer då även att ta en lungröntgen på henne för att se så det inte har spridit sig till lungorna. Men det hoppas vi verkligen inte då vi vill ha kvar vår lillfis i många år till 

Kategori: Asta, Lego

HD-röntgen

2021-03-10 15:49 | 0 kommentarer

Igår röntgade vi Legos höfter och idag vaknar vi upp av det fantastiska beskedet att hon har A+A   Efter alla motgångar de senaste åren när det gäller avel så är detta så galet roligt! Så nu hoppas vi bara på att Lego fortsätter att utvecklas på rätt håll, så kanske det blir valpar efter henner någon gång 2022 eller 2023   

thumbnail_20210119_123155

Asta fortsätter att må bra efter kastreringen. Nu har hon även börjat följa med på långpromenaderna igen och det verkar hon uppskatta!

thumbnail_IMG_0763

Lego och Arya har träffats och busat ett par gånger nu och det funkar jätterbra! Lego uppskattar nog att det är någon som vill ha lite race med henne då det inte är någon här hemma som springer runt längre   

Kategori: Asta, Uppfödning, Valpplaner, Lego