Blogg

Att välja hane!

2023-02-24 10:18 | 0 kommentarer

Att välja hane, frisk eller snygg? Eller kan man få både och????

Att välja hane är bland det svåraste som finns! Jag har valt bort så snygga hanar pga att det finns någon i linjerna som jag inte vill ha, något litet skönhetsfel mm. Förra kullen gick jag helt på stamtavlan, hade inte ens sett hanen i fråga, men det blev ju jättebra. Denna gången har jag letat överallt, kan nog hunddata utantill både i Danmark, Norge, Sverige och Finland. Har ett gott öga till en väldigt snygg och trevlig P/S-hane som jag gärna vill använda, men har ändå försökt att hitta en svart. Jag använder ju gärna helt oanvända och omeriterade hanar, finns mycket som är viktigare än championat.

Vet ett par äldre hanar (som ej finns längre) som jag gärna skulle vilja ha in i mina linjer. Så fokus blev dem och så följde jag deras avkommor, barnbarn osv. Det svåra när det är en liten avelsbas är ju att få en så låg inavel som möjligt! Så det bästa är ju egenltligen att hitta något utomlands, men då kan inte inavelsgraden garanteras. Sen är det svårt att hitta hanar som är röntgade, pga att valpköpare förstår inte vitsen med att röntga sina familjehundar. 

Hittade tillslut en stamtavla som jag gillade väldigt mkt. Där finns arbetande hundar i båda färgerna som är både snygga, friska och trevliga. Blev superglad när jag sen såg att det fanns flera kullen som var röntgade med bra resultat! Lyckan blev sen ännu större när den ena hanen faktiskt bor endast 20 min härifrån   Hur stora är oddsen när man letat överallt i Norden, att hitta en hane så nära!!!!

Han är en 7-årig hane och kommer från Pinnsveins kennel. Han heter i stamtavlan Pinnsveins Griffith Av Zaerskild och kallas till vardags för "Cognac". Tog kontakt med ägaren som gärna lånade ut honom till mig. Så äntligen är mitt letande över! 

För mig är det viktigaste att hundarna är friska och trevliga, små skönhetsfel har jag fått lära mig att bortse ifrån, för den perfekta hunden finns inte! Men man måste ändå försöka få fram hundar som följer rasstandarden,, annars är aveln på helt fel väg. Att föda upp hundar är nog bland det svåraste jag någonsin gjort......

Kategori: Uppfödning, Zigmanta´s, Valpplaner, Lego, AC/DC-kullen

Vårkänslor!

2023-02-14 12:35 | 0 kommentarer

Visst känns det som om våren faktiskt är på gång   Det är ju bara februari och det kan komma flera bakslag med snö, men det könns ändå i luften att det är på gång! Börjar blir trött på regn och mörker. Gräsmattan ser ut om en gyttjepöl, så ni kan ju bara tänka er hur mina golv ser ut efter alla leriga tassar 

vår 2023

Kategori: Lego, Nelli

Lite i taget...

2023-01-30 15:26 | 0 kommentarer

Planeringen inför nästa valpkull pågår fortfarande, lite i taget! Har ett par hanar jag tittar på, men inget är helt bestämt ännu. Men det kommer snart 

Däremot har vi bestämt namn-tema på valpkullen   Kommer att bli AC/DC-kullen 

ACDC-Power-Up

Kategori: Uppfödning, Zigmanta´s, Valpplaner, Lego, AC/DC-kullen

Valpplaner 2023

2023-01-22 13:40 | 0 kommentarer

Planen är att para Lego under våren 2023. Valparna blir i så fall leveransklara sensommaren eller tidig höst. Just nu har jag inte hittat någon passande hane, men jag letar. Mer info kommer så fort det är bestämt!

Så är du intresserad av en egen liten Legobit så hör av dig! Förväntar mig att även denna kullen kommer att vara supersociala och trevliga med fantastiska pälsar!

Kategori: Lego, Valpplaner, Zigmanta´s

Vi har varit i Danmark

2023-01-22 13:25 | 0 kommentarer

Igår var jag och Nelli i Danmark. Danska Schnauzer-Pincherklubben hade utställning x 2.

Detta var Nelli officiella premiär i vänstervarvet och jag hade inte så stora förhoppningar egentligen utan såg det mest som ett tillfälle för henne att få lite erfarenhet av utställningsvärlden. Att ställa i juniorklass kan gå hur som helst då vissa domare (enligt min erfarenhet) anser att hunden ej är färdig pch därför ej kan premieras. Men Nelli gick in i ringen som om hon inte gjort något annat, lät sig hanteras av domaren utan protester (bjöd t.o.m domaren en liten puss). Hennes resultat blev hur bra som helst och är så nöjd med hennes fina kritiker   Fick även beröm för hennes fantastiska päls och min trimning 

Nelli DK 230121 ståNelli DK 230121 spring


 Utställning 1

Domare: Morten Matthes, DK

Exc, 2:a bästa juniortik

Kritik: Tilltalande ung dam som är på god väg i sin utveckling. Ganska kraftig och kompakt redan. Välskuret huvud med korrekt bett. Bra skägg och ögonbryn. Välplacerade öron. Utmärkt hals för åldern. Saknar lite den sista styrkan i ryggen för att få en acceptabel överlinje. Välvinklad. Lovande päls. Härligt temperament. Paralella effektiva rörelser.


 Utställning 2

Domare: Helle Mai Crysisis, DK

Exc, CK, 2:a jkl, 2:a bästa tik med reservcert & juniorreservcert

Kritik: 10 mån. Väldigt feminin. Vackar mörka ögon. Välskuret huvud med goda proportioner. Saxbett. Fina välplacerade öron. Bra och stark hals. Korrekt rygglinje. Tillräkligt förbröst och brsötdjup för åldern. Stark rygg. Korrekt ansatt och buren svans. Mycket sunda och rastypiska rörelser från alla sidor som kommer från harmoniska vinklar fram och bak. Vacker svart och sträv päls. Välvisad och bra temperament.

Kategori: Utställning, Nelli