Blogg

Att välja hane!

2023-02-24 10:18 | 0 kommentarer

Att välja hane, frisk eller snygg? Eller kan man få både och????

Att välja hane är bland det svåraste som finns! Jag har valt bort så snygga hanar pga att det finns någon i linjerna som jag inte vill ha, något litet skönhetsfel mm. Förra kullen gick jag helt på stamtavlan, hade inte ens sett hanen i fråga, men det blev ju jättebra. Denna gången har jag letat överallt, kan nog hunddata utantill både i Danmark, Norge, Sverige och Finland. Har ett gott öga till en väldigt snygg och trevlig P/S-hane som jag gärna vill använda, men har ändå försökt att hitta en svart. Jag använder ju gärna helt oanvända och omeriterade hanar, finns mycket som är viktigare än championat.

Vet ett par äldre hanar (som ej finns längre) som jag gärna skulle vilja ha in i mina linjer. Så fokus blev dem och så följde jag deras avkommor, barnbarn osv. Det svåra när det är en liten avelsbas är ju att få en så låg inavel som möjligt! Så det bästa är ju egenltligen att hitta något utomlands, men då kan inte inavelsgraden garanteras. Sen är det svårt att hitta hanar som är röntgade, pga att valpköpare förstår inte vitsen med att röntga sina familjehundar. 

Hittade tillslut en stamtavla som jag gillade väldigt mkt. Där finns arbetande hundar i båda färgerna som är både snygga, friska och trevliga. Blev superglad när jag sen såg att det fanns flera kullen som var röntgade med bra resultat! Lyckan blev sen ännu större när den ena hanen faktiskt bor endast 20 min härifrån   Hur stora är oddsen när man letat överallt i Norden, att hitta en hane så nära!!!!

Han är en 7-årig hane och kommer från Pinnsveins kennel. Han heter i stamtavlan Pinnsveins Griffith Av Zaerskild och kallas till vardags för "Cognac". Tog kontakt med ägaren som gärna lånade ut honom till mig. Så äntligen är mitt letande över! 

För mig är det viktigaste att hundarna är friska och trevliga, små skönhetsfel har jag fått lära mig att bortse ifrån, för den perfekta hunden finns inte! Men man måste ändå försöka få fram hundar som följer rasstandarden,, annars är aveln på helt fel väg. Att föda upp hundar är nog bland det svåraste jag någonsin gjort......

Kategori: Uppfödning, Zigmanta´s, Valpplaner, Lego, AC/DC-kullen

Vårkänslor!

2023-02-14 12:35 | 0 kommentarer

Visst känns det som om våren faktiskt är på gång   Det är ju bara februari och det kan komma flera bakslag med snö, men det könns ändå i luften att det är på gång! Börjar blir trött på regn och mörker. Gräsmattan ser ut om en gyttjepöl, så ni kan ju bara tänka er hur mina golv ser ut efter alla leriga tassar 

vår 2023

Kategori: Lego, Nelli