Blogg

Att välja hane!

2023-02-24 10:18 | 0 kommentarer

Att välja hane, frisk eller snygg? Eller kan man få både och????

Att välja hane är bland det svåraste som finns! Jag har valt bort så snygga hanar pga att det finns någon i linjerna som jag inte vill ha, något litet skönhetsfel mm. Förra kullen gick jag helt på stamtavlan, hade inte ens sett hanen i fråga, men det blev ju jättebra. Denna gången har jag letat överallt, kan nog hunddata utantill både i Danmark, Norge, Sverige och Finland. Har ett gott öga till en väldigt snygg och trevlig P/S-hane som jag gärna vill använda, men har ändå försökt att hitta en svart. Jag använder ju gärna helt oanvända och omeriterade hanar, finns mycket som är viktigare än championat.

Vet ett par äldre hanar (som ej finns längre) som jag gärna skulle vilja ha in i mina linjer. Så fokus blev dem och så följde jag deras avkommor, barnbarn osv. Det svåra när det är en liten avelsbas är ju att få en så låg inavel som möjligt! Så det bästa är ju egenltligen att hitta något utomlands, men då kan inte inavelsgraden garanteras. Sen är det svårt att hitta hanar som är röntgade, pga att valpköpare förstår inte vitsen med att röntga sina familjehundar. 

Hittade tillslut en stamtavla som jag gillade väldigt mkt. Där finns arbetande hundar i båda färgerna som är både snygga, friska och trevliga. Blev superglad när jag sen såg att det fanns flera kullen som var röntgade med bra resultat! Lyckan blev sen ännu större när den ena hanen faktiskt bor endast 20 min härifrån   Hur stora är oddsen när man letat överallt i Norden, att hitta en hane så nära!!!!

Han är en 7-årig hane och kommer från Pinnsveins kennel. Han heter i stamtavlan Pinnsveins Griffith Av Zaerskild och kallas till vardags för "Cognac". Tog kontakt med ägaren som gärna lånade ut honom till mig. Så äntligen är mitt letande över! 

För mig är det viktigaste att hundarna är friska och trevliga, små skönhetsfel har jag fått lära mig att bortse ifrån, för den perfekta hunden finns inte! Men man måste ändå försöka få fram hundar som följer rasstandarden,, annars är aveln på helt fel väg. Att föda upp hundar är nog bland det svåraste jag någonsin gjort......

Kategori: Uppfödning, Zigmanta´s, Valpplaner, Lego, AC/DC-kullen

Lite i taget...

2023-01-30 15:26 | 0 kommentarer

Planeringen inför nästa valpkull pågår fortfarande, lite i taget! Har ett par hanar jag tittar på, men inget är helt bestämt ännu. Men det kommer snart 

Däremot har vi bestämt namn-tema på valpkullen   Kommer att bli AC/DC-kullen 

ACDC-Power-Up

Kategori: Uppfödning, Zigmanta´s, Valpplaner, Lego, AC/DC-kullen

HD-röntgen

2021-03-10 15:49 | 0 kommentarer

Igår röntgade vi Legos höfter och idag vaknar vi upp av det fantastiska beskedet att hon har A+A   Efter alla motgångar de senaste åren när det gäller avel så är detta så galet roligt! Så nu hoppas vi bara på att Lego fortsätter att utvecklas på rätt håll, så kanske det blir valpar efter henner någon gång 2022 eller 2023   

thumbnail_20210119_123155

Asta fortsätter att må bra efter kastreringen. Nu har hon även börjat följa med på långpromenaderna igen och det verkar hon uppskatta!

thumbnail_IMG_0763

Lego och Arya har träffats och busat ett par gånger nu och det funkar jätterbra! Lego uppskattar nog att det är någon som vill ha lite race med henne då det inte är någon här hemma som springer runt längre   

Kategori: Asta, Uppfödning, Valpplaner, Lego

Ibland går det inte alls som man vill!

2020-12-01 22:06 | 0 kommentarer

Tyvärr blir det inga valpar efter Arya och Quando   

Pga utebliven parning trots höglöp och två väldigt villiga hundar, så var vi hos veterinären som tyvärr konstaterade att Arya har vissa anatomiska avvikelser som gör det svårt för henne att para sig normalt. Hade de lyckats få till en parning så hade valpningen kunnat bli en jätterisk för henne. Detta vill vi absolut inte utsätta henne för! 

Besvikelsen är just nu jättestor, dels för att jag hade så fantastiska valpköpare som var intresserade och dels för att vi hade bestämt oss för att spara en liten tjej ur denna kullen.

Så nu bryter vi ihop ett tag, sen tar vi nya tag! 

 

 

Kategori: Uppfödning, Valpplaner, MC-kullen

Väntans tider!

2020-10-20 00:22 | 0 kommentarer

Nu går vi bara och väntar på att Ayra ska börja löpa

Blir troligtvis någon gång nu i början av november!

1920069_844558475561733_978129669_n

(Asta som liten fis)

Kategori: Uppfödning, Zigmanta´s, Valpplaner, MC-kullen